• Gratis bezorging vanaf € 50,- binnen NL
  • Verzending vanuit eigen magazijn
  • TrustedShops

De voordelen van je kind zelf leren opruimen

Wanneer kinderen met hun speelgoed spelen, hebben ze de grootste fantasie. Ze verzinnen verhalen, situaties en personages om het spelen zo leuk mogelijk te maken. Tijdens het spelen, gebruiken ze vaak verschillende soorten speelgoed. Hierdoor denk je misschien dat het een puinhoop wordt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn verschillende oplossingen om het opruimen leuk te maken voor de kinderen, zodat het huis altijd netjes blijft.

Een schoon huis is een gelukkig huis

Uit onderzoek blijkt dat een schoon huis stress vermindert en de concentratie van een kind kan verbeteren. Om te zorgen voor een opgeruimd huis, moeten kinderen ook weten hoe en waar ze hun speelgoed kunnen opruimen. Zo voorkomen ze tijd kwijt te zijn aan het zoeken van bepaalde speeltjes. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je kind meteen kan spelen met hun favoriete speelgoed. Voor kinderen werkt het goed om speelgoed een vaste opbergplaats te geven, bijvoorbeeld in de Corky opbergbank. Hiermee leren ze over verschillende categorieën en materialen. Leer ze bijvoorbeeld dat het houten speelgoed in een andere bak moet dan het plastic speelgoed.

Opruimen loont

Door kinderen te leren hoe ze het best zelf kunnen opruimen, ontwikkelen ze vaardigheden die ze voor de rest van hun leven kunnen gebruiken. Wanneer ze zelf hun rommel opruimen, leren ze bijvoorbeeld verantwoordelijkheid te hebben. Daarnaast leren ze hoe het is om in een nette, opgeruimde omgeving te leven. Zo zullen ze ook later geordend te werk gaan.

Maak er een spelletje van

Niet elk kind vindt het leuk om op te ruimen. Daarom helpt het soms om er een spelletje van te maken. Doe bijvoorbeeld alsof je een wedstrijd opruimen speelt; wie als eerst het speelgoed heeft opgeruimd, heeft gewonnen. Of zet een opruimmuziekje aan; voordat het lied is afgelopen, moet alles opgeruimd zijn.

Het brengt veel voordelen met zich mee om kinderen hun eigen spullen op te laten ruimen. Door kinderen aan te leren om zelf op te ruimen, leren ze om netjes te leven en verantwoordelijkheid op zich te nemen. Door speelgoed een vaste opbergplaats te geven, weten de kinderen altijd waar ze hun spullen op moeten ruimen en terug kunnen vinden. Heeft je kind even geen zin in opruimen? Maak er een spelletje van en probeer zo snel mogelijk op te ruimen.