• Gratis bezorging vanaf € 50,- binnen NL
  • Verzending vanuit eigen magazijn
  • TrustedShops

Waarom je voor houten speelgoed moet kiezen

We willen allemaal het beste voor onze kinderen, maar wat is nou het beste speelgoed? Wanneer je in de fysieke winkel of online gaat shoppen, word je overladen met keuzes. Je kind kan zich in eerste instantie het meest aangetrokken voelen tot het duurste en/of meest opvallende speelgoed, terwijl het ‘klassieke’ houten speelgoed niet gezien wordt. Toch kan het interessant zijn om te kiezen voor dit klassieke houten speelgoed.

Waarom houten speelgoed?

We zien allerlei speelgoed langskomen gedurende de jaren, echter gaat houten speelgoed nooit uit de mode. Het is niet het meest flitsende speelgoed dat veel publiciteit krijgt, maar het wordt al generaties lang gebruikt. Er zijn veel digitale hypes van plastic, die ook snel weer uit de mode raken, waar houten speelgoed tijdloos is.

Er zijn veel redenen waarom je voor houten speelgoed kunt kiezen. Niet alleen voor je kind, maar ook voor het milieu. Houten speelgoed is duurzamer, omdat het voor minder afval zorgt dan plastic speelgoed. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar en soms zelfs gemaakt van duurzaam hout. Wanneer het houten speelgoed van goede kwaliteit is bevat het ook geen PVC of vergelijkbare chemicaliën die wel bij plastic speelgoed te vinden zijn.

Creatief speelgoed

Spelen is niet alleen spelen voor kinderen, ze leren er namelijk ook van. Uit onderzoek is gebleken dat eenvoudig houten speelgoed goed werkt voor de verbeeldingskracht van kinderen. Stel je eens voor dat je kind met houten blokken speelt, je kind kan hiermee stapelen in de vorm van een huis, dierentuin, gebouw of iets anders dat je kind kan bedenken.

Vaak is populair en in het oog springend speelgoed uiteindelijk minder leerzaam voor je kind. Dit is doorgaans speelgoed met een elektronische toevoeging dat weinig ruimte laat voor creativiteit, en hiermee zelfs de ontwikkeling van je kind kan belemmeren. Ook kan overmatige stimulatie door middel van speelgoed zorgen voor een negatieve impact op de hersenen, waardoor het lastiger wordt om kritisch te denken.

Is dan alleen houten speelgoed goed voor mijn kind?

Nee, wees gerust. Voor elk materiaalsoort speelgoed zijn voor- en nadelen te bedenken. Houten speelgoed is doorgaans goed voor de creativiteit en de ontwikkeling van je kind. Daarnaast is het tijdloos en ondanks dat het al generaties lang meegaat dus nog steeds uitermate populair speelgoed.